Često postavljena pitanja

Global Children’s Designathon

1. Što je Global Children’s Designathon (GCD)?
Global Children’s Designathon je jednodnevni događaj posvećen slavljenju onoga što je svijet mogao biti kada bi djeca dizajnirala bolju budućnost uz pomoć novih tehnologija. 11. studenog 2017. 500 + djece u Amsterdamu, Daar es Salaamu, Dublinu, Johannesburgu, Londonu, Milanu, Singapuru, Zagrebu i brojnim drugim gradovima će raditi paralelno na dizajniranju i razvoju inovativnih koncepata za postizanje cirkularne ekonomije u njihovom gradu, izgradnji prototipa i predstavit će ih javnosti i medijima te jedni drugima diljem svijeta preko dostupnih live kanala.

2. Koja je glavna ideja iza GCD?
Svijet se jako brzo mijenja, dok se tehnologija i dizajn razvijaju nevjerojatnom brzinom. Trenutni obrazovni sustav ne postiže isti razvoj kako bi išli ukorak sa rastućom kompleksnosti svijeta. Djeca su važan izvor ideja i mišljenja o oblikovanju budućnosti.

3. Koje su to vještine potrebne za budućnost?
Također poznate i kao vještine 21. stoljeća, one pokrivaju vještine poput kreativnosti, komunikacije, suradnje i kritičkog razmišljanja. Mi smo dodali izradu i programiranje ovom popisu. Vjerujemo kako svako dijete treba naučiti ove vještine kako bi bili što spremniji za budućnost koja ih očekuje.

4. Koji su glavni ciljevi GCD?
• Pokazati da su kreativnost i angažiranje djece vrlo važni za rješavanje socijalnih problema.
• Potaknuti obrazovne sustave da počnu primjenjivati metodologiju design thinkinga te nove tehnologije u edukaciji djece (designathon je primjer ovakve vrste obrazovanja).

5. Koja metodologiju rada koristi GCD?
Učenje temeljeno na dizajnu. Postupak proizlazi iz pokušaja rješavanja problema dizajnerskom metodologijom. Tijekom Designathona djeca prolaze kroz design thinking ciklus u sljedećim koracima:
‣ Tema; dobivanje novog uvida putem prezentacije i rasprave
‣ Istraživanje; ucrtavanje novih podataka
‣ Zamišljanje; osmišljavanje vlastitih ideja i razgovori s drugom djecom i mentorima
‣ Skiciranje; crtanje svoje ideje
‣ Izrada; rad na prototipu
‣ Prezentacija; predstavljanje svoje ideje publici

6. Tko organizira GCD?
Designathon Works, nizozemska je neprofitna organizacija inspirirana djecom i njihovom sposobnošću da zamisle bolju budućnost. Osnovana je u siječnju 2014. godine od strane Emer Beamer, socijalne dizajnerice i pedagogice. Ona je “Ashoka fellow” i “LEGO re-imagine learning fellow”. Prije Designathon Worksa, bila je suosnivač Butterfly Worksa, studija za ko-kreaciju koji posluje u 16 zemalja te NairoBitsa, visoke obrazovne ustanove za digitalni dizajn za mlade iz siromašnih djelova Nairobija, a sada djeluje u 6 drugih afričkih zemalja.

Designathon Works ima sjedište u Amsterdamu, a sastoji se od tri osobe, Emer i Ine Čonkić, koje rade puno radno vrijeme iako su plaćene na temelju uspješnosti projekta. Emer i Ini pomaže Tessa Askamp. Tu je i mreža dizajnera, pomagača i mislilaca s kojima redovito surađuju te od koji svatko ima i druge poslove uz Designathon.

Dizajn centar Zagreb (DCZ) u kolovozu 2016. postao je službeni partner nizozemske organizacije Designathon Works i time organizator projekta Global Children Designathon Zagreb.

7. Gdje će se GCD 2017 održati?
Amsterdam, Chennai, Clearwater, Daar es Salaam, Dublin, Dusseldorf, Johannesburg, London, Milano, Montreal, Nairobi, Panjim, Singapur, Tel Aviv, Tunis, Vancouver, Zagreb.

8. Gdje će se održati GCD Zagreb 2017?
U prostoru Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb

9. Koje je vrijeme održavanja radionice?
Od 10 do 17 h.

10. Koliko djece sudjeluje u GCD?
Oko 30 djece po gradu, ukupno više od 500.

11. Koje dobi su djeca sudionici?
7 do 12 godina.

12. Moje dijete ima 6/13 godina, ali pokazuje jako veliki interes za radionicom, mogu li ga prijaviti?
Radionica je načelno namijenjena djeci u dobi od 7 do 12 godina, no ako Vaše dijete pokazuje poseban interes za sudjelovanjem, rado ćemo razmotriti njegovu prijavu.

13. Koliko iznosi kotizacija?
100 kn.

14. Što očekuje polaznike GCD-a?
Na dan održavanja radionice polaznici mogu očekivati:
‣ Jednodnevnu radionicu design thinkinga uz angažman 6 stručnih mentora iz područja dizajna, robotike i obrazovanja,
‣ Sav potreban materijal za izradu prototipa – škare, ljepilo, kutije, papiri, stiropor, LED žaruljice, LEGO kockice, glina i slično,
‣ Jedan obrok u pauzi za ručak,
‣ Okrijepa tijekom radionice,
‣ Global Children’s Designathon majica,
‣ Certifikat o završenoj radionici.

15. Kako i gdje mogu prijaviti svoje dijete?
Dijete možete prijaviti popunjavanjem online prijavnice kojoj možete pristupiti ovdje. Zbog ograničenog broja sudionika od 30 djece, nakon što pristignu sve prijave, napravit će se selekcija polaznika na temelju odgovora u prijavi te pazeći na ravnomjernu dobnu i spolnu zastupljenost.

O uspjehu prijave vašeg djeteta bit ćete obaviješteni najkasnije do petka, 3. studenog 2017., kada će vam biti poslane upute za plaćanje kotizacije koju ćete trebati izvršiti najkasnije do 7. studenog 2017. Nakon slanja potvrde uplate pričekajte e-mail potvrdu koja djetetu služi kao ulaznica na radionicu.

16. Tko su partneri GCD-a na globalnoj razini?
‣ Grad Amsterdam – Centralni ured za tehnologiju
‣ Patagonia – trgovina originalnom dizajniranom sportskom odjećom i opremom
‣ YOXI – medijska platforma za otkrivanje “Social Innovation Rockstars”
‣ Freedom Lab – kampus za kreativce, inžinjere i poduzetnike
‣ Youtech – informativna platforma
‣ Circle Economy – poslovno savjetovanje
‣ Nemo Science Center – muzej znanosti

Društveni mediji i web stranice:
Facebook: Designathon Works Zagreb
Website: www.designathonworks.com

Kontakt osoba za press upite:
tatjana@narativ.hr

info@dizajncentarzagreb.hr

PRIJAVI SE ZA SUDJELOVANJE